Maida, a refined wheat flour, lacks fiber and has a high glycemic index, rapidly elevating blood sugar levels. Its processing removes nutrients, leading to a quicker spike in glucose compared to whole
बेहतर शुगर नियंत्रण के लिए, परिष्कृत कार्बोहाइड्रेट का सेवन सीमित करना महत्वपूर्ण है। मीठे स्नैक्स, सोडा और प्रसंस्कृत खाद्य पदार्थों से बचना आवश्यक है, क्योंकि ये तेजी से रक्त शर्करा को बढ़ाते हैं।
For improved sugar control, limiting the intake of refined carbohydrates is crucial. Avoiding sugary snacks, sodas, and processed foods is essential, as they lead to rapid blood sugar spikes.
स्वास्थ्य को बेहतर बनाने के लिए चीनी का स्मार्ट विकल्प चुनें। पोषक तत्वों से भरपूर मीठे स्वाद के लिए फलों में पाई जाने वाली प्राकृतिक शर्करा का चयन करें।
Make smart sugar choices to boost health. Opt for natural sugars found in fruits for a nutrient-rich sweet fix. Limit added sugars in processed foods, focusing on whole, unprocessed options.
मैदा, एक परिष्कृत गेहूं का आटा है, जिसमें फाइबर की कमी होती है और इसमें उच्च ग्लाइसेमिक इंडेक्स होता है, जो तेजी से रक्त शर्करा के स्तर को बढ़ाता है। इसके प्रसंस्करण से पोषक तत्व निकल जाते हैं!